Hoeveel water drinken?

Hoeveel water drinken?

Water is misschien wel de beste bron om je lichaam van vocht te voorzien. Door een training of wedstrijd verlies je door transpiratie een substantiele hoeveelheid water. Probeer daarom tijdens een training tussen de 125 en 250 ml per kwartier te drinken. Volgens het voedingscentrum (2013) moet je minimaal anderhalve liter per dag drinken. Als niet-sporter zou ik een halve liter daarboven gaan zitten. Minimaal twee liter. Als sporter zou ik op een rustdag 2.5 tot 3 liter drinken. Op een training- of wedstrijddag drink je al snel één liter meer.

Water is een belangrijk transportmiddel in ons lichaam en het belangrijkste onderdeel van bloed, urine en zweet. Water zorgt ook voor een stabiele lichaamstemperatuur (thermoregulatie).

De hoeveelheid vocht die je kwijt raakt is onder andere afhankelijk van:

temperatuur
luchtvochtigheidsgraad
duur van de inspanning
intensiteit van de inspanning
de fitnesskleding die je draagt
Bij de meeste vormen van lichaamsbeweging, die minder dan een uur duren en niet een al te hoge intensiteit hebben zit je met water drinken altijd goed. Tijdens een langer durende activiteit of een zware activiteit hebben sportdranken misschien extra voordelen.

Wanneer zou je moeten drinken?

Van te voren

Zorg ervoor dat voordat je begint met sporten voldoende vocht binnenkrijgt door veel te drinken, vooral in warm en vochtig weer. Stop met drinken ongeveer één uur voor de inspanning, anders moet je constant naar het toilet tijdens het sporten.

Tijdens het sporten

Zodra je begint met sporten verlies je vocht. Probeer daarom het vochtverlies op te vangen door, wanneer het mogelijk is, op geschikte momenten tussendoor wat te drinken. Hoe meer je zweet des te meer vocht je moet aanvullen. Streef er naar om tussen de 125 en 250 ml per kwartier te drinken. Het kan even wennen zijn om hieraan gewend te raken. Mogelijk word je misselijk van te grote hoeveelheden, probeer dan kleine slokjes te drinken.

Bij een training die minder dan een half uur duurt is het gevaar van uitdroging niet zo groot, zodat tussendoor drinken minder noodzakelijk is. Desalniettemin dien je ervoor te zorgen dat je met voldoende vocht in je lichaam de training begint en na afloop voldoende drinkt.

Na afloop

Drink na afloop van je training zoveel als nodig is om de verloren hoeveelheid vocht aan te vullen. Wacht niet tot je dorst krijgt, aangezien dat een signaal is dat je al uitgedroogd bent. Dorst is geen goede graadmeter voor het gehalte aan lichaamsvocht. Het is zelden een probleem dat je te veel drinkt, veel vaker is het probleem dat sporters te weinig drinken.

 

Volg van Gaal personal training op social media!